zaterdag 18 september 2010

Elisa feat. Giuliano Sangiorgi - Ti vorrei sollevare

De constante druk om hits te scoren, langdurig van huis zijn om te toeren en opgejaagd worden door fans en paparazzi. Nee, het leven van een superster in de muziekwereld gaat niet altijd over rozen - zeker niet als de superster in kwestie, ik noem eens wat, zwanger is. Maar dat is eigenlijk alleen problematisch als er een nieuw album ligt dat gepromoot moet worden en een videoclip voor de eerste single gepland staat. De platenmaatschappij staat dan immers voor een dilemma. Moet zij de bekende elephant in the room nu wel of niet adresseren? In het supersterrenhandboek, dat draait om de boodschap 'Sex sells', mist een hoofdstukje. Een superster is superknap, supersexy en leidt een leven vol sex, drugs & rock 'n roll. Een superster is evenwel nooit zwanger, althans niet volgens het handboek. Dat staat namelijk gelijk aan career suicide, of is in het meest gunstige geval verspilde moeite en dus geld - een absolute no go-area.

Nu heeft in de recente muziekgeschiedenis zich twee keer eerder een dergelijk catastrofale omstandigheid voorgedaan. Supersterren Madonna en Britney Spears bleken zwanger. Wat te doen, wat te doen?! De platenmaatschappijen zochten naarstig in het register van het supersterrenhandboek onder het lemma 'calamiteiten', maar daar bleek niets vermeld over zwangerschappen. Again, een zwangere superster bestaat niet. Toch zijn er twee scenario's komen bovendrijven. Scenario 1: men doet alsof de zwangerschap niet bestaat. Scenario 2: men toont de zwangerschap in volle glorie. Guess what? Scenario 1 leverde een wereldwijde hit op; het probleem bestaat immers niet (Madonna in Music). Scenario 2... Tsja, weet jij nog hoe dat nummer van Britney Spears heet? Daarna ging het onmiddellijk bergafwaarts met haar carrière en zonk zij weg in een postnatale depressie. Diverse pogingen om haar carrière uit het slop te trekken hebben tot op heden niet het gewenste effect gehad. Ik wil natuurlijk geen voorbarige conclusies trekken, but it takes no rocket scientist to do the math. Fans zitten nu eenmaal niet te wachten op een zwangere superster. Negeren is dus het beste advies.

Enter Elisa, wereldberoemd in haar geboorteland Italië, daarbuiten not so much. Om haar nieuwe album Heart te promoten heeft de platenmaatschappij besloten om als eerste single een duet uit te brengen met Giuliano Sangiorgi, de zanger van i Negramaro. Op papier een gouden vondst: niet één, maar twee Italiaanse supersterren. Klein probleempje (of zeg maar rustig een regelrechte ramp): Elisa is zwanger. Nu leert de praktijk dat je een dergelijk probleem het beste gewoon kunt negeren. En laat dat nu net zijn wat Elisa níet doet. Zij opteert voor scenario 2. Slechte keuze, denk je? Het kan erger, véél erger. Ti vorrei sollevare, dat vrij vertaald 'Ik wil je troosten' betekent, is een trainwreck. En als ik zeg trainwreck, dan druk ik mij eigenlijk nog zachtjes uit.



Het eerste frame belooft weinig goeds. Wij zien besneeuwde bergtoppen en een wolkendek dat wel angstvallig dichtbij komt. Sterker nog, de camera voert er dwars doorheen. In welke wereld zullen wij terechtkomen? Een wereld van bergbeklimmers? Lord of the Rings? Hm. Het zal mij benieuwen. Intussen horen wij Elisa al zingen over dat ze sprakeloos is als een lente (wat, let wel, ook in het Italiaans een vreemde metafoor is) en zien wij een oog opengaan. Bad omen: lente, een oog dat opengaat. Terwijl ik het kijk en luister vraag ik me af of dit zo'n muziekvideo is waarin... Nee, dat kan niet. Ik ban de gedachte snel uit mijn hoofd (want in strijd met álle handboeken) en kijk verder.



Ah, daar is Elisa. Hey, wat gek. Wij zien alleen een headshot. Haar haren zitten een beetje door de war en zij draagt een aparte, nogal rafelige shawl of trui. Zou ze zingen voor Palestina? Nu ik er over nadenk, ze heeft wel iets weg van Gretta Duisenberg. On crack. Of ja, zoals zij altijd is.



Hier zien we Elisa al wat beter. Goh. Tsja. Wat een opmerkelijke kledingkeuze. Ze heeft een soort van bordeauxrode tent aan. Zou ze iets te verbergen hebben? Cryptisch zingt ze over "een gedachte die zich met jou vult". In elk geval doet het niets voor haar figuur. Vreemd, hoor.



Ook van voren ziet het ensemble er wat onfortuinlijk uit. Wie is haar stylist? Zij staat erbij als een heks in de bergen, wat nogal vreemd is aangezien heksen toch altijd in bossen wonen?



Oh, oké. Ze woont inderdaad niet in de bossen, maar in een iglo. Het geheel makes much more sense right now. Of eigenlijk helemaal niet. Ik ben verward.



En te zien aan Elisa weet ze het zelf ook niet helemaal. Zij vraagt zich hoogstwaarschijnlijk af of het idee voor deze muziekvideo niet wat ongelukkig gekozen is. Eigenlijk heeft ze wel iets weg van een holbewoner. Maar ik betwijfel of Jean M. Auel, de schrijfster van de prehistorische romanserie De Aardkinderen, blij zou zijn met deze invulling van de oertijd. Ik denk dat zij in haar graf omdraait. (Of wacht, Auel is nog niet dood. Maar als ze dood was, had zij zich geheid in het graf omgedraaid!)



Elisa blijkt trouwens niet alleen te zijn.



Het is Giuliano van i Negramaro! Goh, wat zou hij daar doen? Hij is in het zwart gekleed en draagt gekleurde banden om zijn hand, die hij waarschijnlijk van de outfit van Elisa heeft gesloopt en zichzelf heeft omgebonden. Het is mij evenwel niet duidelijk waarom.



Oh, wacht! Giuliano pakt een bakje met blauwe kleurstof en... beschildert het gezicht van Elisa?! Ze lijkt nu op een soort van indiaan. Ik denk dat ik nog veel en veel minder van deze muziekvideo snap. Zoveel ideeën, zo weinig richting. Bergbeklimmer, Gretta Duisenberg, heks, holbewoner, indiaan. Of gaat het om een Eskimo? Elisa en Giuliano bevinden zich immers in een iglo.



Dan realiseren de makers van deze muziekvideo zich ook eindelijk dat wij een beetje verward zijn geraakt en helpen ons de boodschap van de single te begrijpen. Letterlijk betekent Ti vorrei sollevare namelijk 'ik wil je optillen'. En ja, hoor. Dat wordt letterlijk uitgebeeld. Iedere nitwit weet dat je een tekst nooit ofte nimmer letterlijk moet uitbeelden, maar als je een zwangere superster in Italië bent, maakt dat niet uit. Je omarmt je probleem en you just go with it. Madonna zou geschokt zijn en zich in haar graf omdraaien. En dat doet ze dan ook.



Maar dat betekent he-le-maal niets als je een zwangere superster in Italië bent. Sterker nog, je overtreedt de gulden regel in de muziekvideo-wereld gewoon nog een aantal keer. Doodleuk zingen over hoe je voelt hoe de wind blaast en dat uitbeelden door je behulpzame collega Giuliano te vragen of hij even in je nek wil hijgen. Charmant.



Gelukkig zijn we op een punt in de muziekvideo beland dat ook de supersterren zelf niet meer weten wat ze hier aan het doen zijn. "Wij vragen ons af wat we hier aan het doen zijn (ci chiediamo cosa siamo venuti a fare)", zingen zij wanhopig. Ja, Elisa en Giuliano, mij is het óók een raadsel. En Giuliano weet ook al niet meer wat liefde is. Hij kijkt er nogal moeilijk bij, alsof er hem iets dwarszit en het een hele zware bevalling gaat worden. Welnu, ík weet wat er hem dwarszit: it's the elephant in the room.



And there she is.

Zie hier de volledige muziekvideo:

2 opmerkingen:

  1. Haha, heel fijn!
    Wordt wel wat frisjes, bevallen in zo'n iglo. Maar wacht, ze zijn met heuse ijsberen beplakt! Hilarisch! Zou onze 'Pocahontas-on-ice' die ook zelf hebben afgeschoten? Of was het toch manlief - die haar meteen even trakteert op een fijne facial vingerverfbeurt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ROFLOL!!!! Ik wil ook nog een kind en dan in een iglo gekke dingen doen met een kale man!

    BeantwoordenVerwijderen